fredag, 23 oktober 2009, 18:51 [hans-olof]

Det obegripliga kriget mot sjuksköterskorna

Gå till Kommentarer

På DN Debatt idag skriver företrädare för alliansregeringens partier i Sveriges Kommuner och landsting att löneavtalet med Vårdförbundet, som organiserar landets sjuksköterskor, kan komma att sägas upp därför att de ekonomiska bekymren som kommuner och landsting kommer att drabbas av de närmaste i åren inte kunde förutses när avtalen slöts. Märkligt nog är artikeln även undertecknad av socialdemokraternas gruppledare Ilmar Reepalu, vars parti säger sig slå vakt om löntagarna även i ekonomiskt svåra tider.

Vad det handlar om är att sjuksköterskorna i sitt kollektivavtal, som de tillkämpade sig genom en dryg månads strejk, är garanterade en 2-procentig löneökning 2010 och den anser sig nu inte kommunerna och landstingen ha råd med då deras prognoser pekar på underskott på många miljarder.

Men sagt är väl ändå sagt. Vem kan sia om framtiden? Hur skulle det t ex se ut om alla som gjort en dålig aktieaffär på grund av finanskrisen skulle kräva att få pengarna tillbaka eftersom kurserna rasat?

Och varför hota att ta pengar från just sjuksköterskorna som vi nog alla till mans tycker har alldeles för dåligt betalt redan nu?

Om den ekonomiska ekvationen inte går ihop är det enda rimliga att höja skatten och låta oss alla gemensamt ta ansvar för det avtal som är träffat på det allmännas vägnar.

1 Kommentar

 • Hej Morfar.
  Jag har precis läst igenom några av dina inlägg, och det du skriver om är verkligen fascinerande!
  Det är kul att läsa en blog med relevant och viktigt innehåll. När jag ser vad fint du skriver förstår jag hur Mamma blev så duktig hon också.

  Pussar och Kramar
  Ditt Stolta Barnbarn Sofia

  (P.S. Försökte visa din blog för mina vänner men dom var inte särskilt imponerade… Fast dom kan ju inte Svenska så det är väl inte så konstigt nu när jag tänker på saken.)

Lämna en kommentar