onsdag, 09 december 2009, 21:25 [hans-olof]

Folkhemmets förnedring av åldringar

Gå till Kommentarer

2006 fyllde min pappa 90 år. Då hade han skött om min mamma i flera år och hennes omvårdnad hade inte kostat kommunen en enda krona. Men strax före jul fick han ännu en hjärtinfarkt och då gick det inte längre. Mamma hamnade på institution och det var då omöjligt att ordna så att mamma och pappa fick bo tillsammans under den sista tiden av deras liv. Fullständigt förfärligt tyckte vi som var anhöriga. Omänskligt, ovärdigt, totalt i avsaknad av empati. Fullt normalt tyckte dock handläggarna hos de sociala myndigheterna.

Att vara tillsammans tills livet skiljer en åt är bara något som man lovar framför altaret, ingenting som välfärdssamhället kan garantera eller ens anstränger sig för att försöka säkerställa. Att mina föräldrar hade varit gifta och bott tillsammans i 66 år hade liksom ingen betydelse i sammanhanget.

Pappa dog 2007 och mamma 2008 och jag tycker inte att någon av dem fick ett värdigt slut på ett långt och strävsamt liv. De hade politiskt ägnat en stor del av sitt mycket långa aktiva liv åt att med högt hållna fanor kämpa för ett bättre, rättvisare och humanare samhälle och jag undrar vad de hade tänkt om de hade varit medvetna om hur de själva kom att behandlas när livets slut närmade sig.

Själv mår jag bara dåligt varje gång jag tänker tillbaka på vilken oundviklig förnedring man verkar vara på väg emot när man blir gammal i det som en gång kallades för det svenska folkhemmet. Jag blir särskild påmind om detta nu i dagarna när jag läser i tidningarna att man på vissa äldreboenden inte kan orda med julgranar och att man på andra inte längre har råd att bjuda de äldre på julbord. Att politikerna inte skäms!

Hur kan ansvariga kommunalråd sitta hemma och dricka glögg och öppna julklappar i godan ro medan kommunens hjälplösa vårdtagare behandlas på det sättet? Jag tycker att de borde skämmas, resa sig ur sina mysfåtöljer och se till att också de gamla på institution får fira en jul som sätter lite guldkant på tillvaron. Klarar de det inte på annat sätt tycker jag att de själva ska ställa upp och se till att julborden blir serverade.

1 Kommentar

Lämna en kommentar