fredag, 22 januari 2010, 10:59 [hans-olof]

Rädda surströmmingen!

Gå till Kommentarer

Har ni hört på maken. EU vill förbjuda surströmmingen. För att fisken innehåller för mycket av giftet dioxin. Man tar sig för pannan.

Laxen och strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken har länge innehållit för höga halter miljögifter, men inte har man förbjudit oss från att fiska och äta för det. Massor av andra livsmedel innehåller också stora mängder av ohälsosamma substanser. Ingen har kommit på tanken att utfärda försäljnings- eller förtäringsförbud. Men nu överväger alltså EU – fredsprojektet ni vet som för många är mera känt för sina åsikter om hur krokiga gurkor får vara – att lägga näsan i blöt och då blir jag och många surströmmingsälskare bra mycket surare än vad den läckra fisken är.

De flesta av oss äter surströmming en eller ett par gånger om året. Hur farligt kan det vara jämfört med att t ex röka, dricka alkohol eller äta färdigmat fullproppad med konserveringsmedel och färgämnen? Inte alls i närheten skulle jag tro. Låt oss därför fortsätta att njuta av den här delikatessen som också är en viktig del av den norrländska matkulturen. Bevara oss från EU:s klåfingrighet.

Om våra egna EU-parlamentariker inte begriper att detta är tankegångar som det måste sättas stopp för så får vi väl samla ihop oss till demonstrationer och efter fransk modell öppna burkar och sprida ut både strömming och doft på gator och torg.

3 Kommentarer

  • Håller helt med… Bara dumheter det där. Har de inte bra mycket viktigare saker att jobba med. Det sista där skulle just se ut eller kanske mest lukta;)

  • Klafingra pa surstrommingen – sicket trams! Sant gillar vi inte.

    Far vi se nagra bloggar om nedskarningarna pa Norra och Backlins kontokortsaffarer och turerna daromkring snart?

  • Va?! Det har jag inte hört. Nej om dom rör min surströmming får jag nog kedja fast mig utanför EU-parlamentet och hungerstrejka!

Lämna en kommentar