onsdag, 29 februari 2012, 12:00 [hans-olof]

Reinfeldt med byxorna nere

Gå till Kommentarer

Socialdemokraterna åker nu hiss uppåt i opinionsmätningarna och för nye partiledaren har folk snart lika stort förtroende som för statsministern. En Löfven-effekt vill många tro. I så fall är det en effekt som helt och hållet bygger på förväntningar som ingen kan veta om Stefan Löfven har förmågan att förverkliga. För någon ny politik kan man knappast påstå att han stakat ut så här långt.

Jag tror snarare att det är en exit-Juholt-effekt som vi ser, kraftigt  förstärkt av alla negativa vibrationer som på senare tid uppstått kring Fredrik Reinfeldt, moderaterna och alliansregeringen. För det är ju inte bara på nidbilden med de nerpissade blöjorna som Reinfeldt står med byxorna nere i dessa dagar. Efter en flerårslång smekmånad med en växande skara anhängare och med media har statsmannaglorian börjat hamna lite grann på sniskan. Så gott som varje dag nu får han smisk i spalterna, inte minst av inflytelserika ledarskribenter i borgerliga tidningar som länge varit hans trognaste vapendragare.

Han ser trött och viljelös ut, uppträder arrogant och vresigt och talar obegripligt. Moderaterna har inte längre några idéer. Ändå är de så dominanta i den splittrade alliansregeringen att både centern och kristdemokraterna desperat kippar efter politisk livsluft som kan rädda dem kvar i parlamentet. Så ser beskrivningen av dagsläget ut allt oftare.

Carema-skandalen har solkat ner de långtgående privatiseringsambitionerna. Det blir alltmer uppenbart att klyftorna i samhället ökar, att vi i jobbskatteavdragens kölvatten fått en A-kassa som havererat och ett socialförsäkringssystem som skapat ökad otrygghet. Ändå fungerar inte den arbetslinje som alliansregeringen med moderaterna som härförare nu har vunnit två val på. Tvärtom är det så att arbetslösheten bitit sig fast och att det för unga människor inte längre är någon överdrift att tala om massarbetslöshet.

Den här mandatperioden är sänkt krogmoms den enda satsningen som gjorts för att försöka råda bot på detta. Effekten är att krögare kan stoppa mer pengar i egna fickor  och att folk som har råd att gå på restaurang kan ta ett glas till. Men många nya jobb blir det inte  för miljarderna som hade kunnat komma till mycket bättre nytta på annat sätt.

Det är ont om ljuspunkter i Fredrik Reinfeldts officiella tillvaro just nu. Ett av få undantag var väl när han häromsistens fick inspektera och godkänna nyfödda Estelle som prinsessa och blivande arvtagare till den svenska tronen.  För i det fallet kan han ju känna sig ganska så tvärsäker på att  arbetslinjen kommer att fungera.

 

4 Kommentarer

Lämna en kommentar