onsdag, 03 april 2013, 19:42 [hans-olof]

Löfven övertygar inte

Gå till Kommentarer

Det är mer än ett år sedan nu som jag skrev senast så det är väl hög tid kan man säga. Då var jag skeptisk beträffande Stefan Löfvens förmåga att utmana den borgerliga alliansen genom att formulera ett tydligt socialdemokratiskt alternativ inför valet 2014. Det är jag fortfarande även om han när partikongressen inleddes idag äntligen levererade  en målsättning i sysselsättningsfrågan som sannolikt blir den som avgör vart marginalväljarna lägger sina röster.

Det är visserligen svårt att tro att en regering som medvetet skapat ett otryggare Sverige och som vunnit två val på att det ska löna sig att arbeta kan vinna ännu ett i ett läge när man nästan demonstrativt låter bli att anstränga sig för att skapa ny sysselsättning. När en av de tongivande ekonomiska rådgivarna härom dagen sa att Riksbanken borde ha ett sysselsättningsmål vid sidan av inflationsmålet så avfärdades detta omedelbart av den moderate finansministern. Regeringen vill helt uppenbart slå vakt om stabiliteten i ekonomin genom att fortsatt förhindra närmare en halv miljon människor med kraftigt försämrade levnadsbetingelser att komma in på arbetsmarknaden.

Men ändå. Kommer Löfvens jobblöfte att räcka? Har han något mer att komma med?

Problemet är ju att det fortfarande saknas förslag till lösningar som väsentligt och alldeles uppenbart för alla oss som ska rösta skiljer sig från regeringens. Svensk partipolitik på nationell nivå verkar numera i huvudsak gå ut på att alla ska klumpa ihop sig så mycket som möjligt någonstans i mitten och det mår demokratin alls inte bra av. Bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet avviker, men det kommer knappast att påverka den politiska färdriktningen vare sig åt det ena eller andra hållet.

Allt kan förstås avgöras av att både Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren. Men nog skulle det kännas bra mycket bättre om en tydligt profilerad opposition ledd av en stark socialdemokrati kunde formulera ett vinnande koncept som på nytt gör Sverige mer rättvist och humant att leva i.

Men dessvärre blev jag inte alls övertygad när jag såg Löfven framträda i talarstolen idag. Han fyller inte alls ut den kostym som jag vill att en socialdemokratisk ledare ska ha.

Blunda och tänk på Palme, Carlsson och Persson? Då kunde man känna rysningar. Idag kunde jag inte känna den minsta kittling.

Lämna en kommentar